Korte beschrijving orgeltochten en orgels 2024

Na de succesvolle jubileumtocht in 2023 waarin het uitgestelde 50 jarig bestaan werd gevierd, mogen we jullie weer verrassen met mooie orgeltochten.

Onder leiding van de zeer professionele  organisten uit onze vaste organisten groep hebben we vier interessante orgel tochten voor u georganiseerd.

Zaterdag 20 juli tocht 327 onder leiding van Mark Heerink.

Deze eerste tocht voert ons door de dorpen van West Friesland te beginnen in Sijbekarspel met een orgel in 1883 gebouwd door van Dam. Vervolgens komen we in Benningbroek met een echte dorpskerk met daarin ook een van Dam orgel van later datum 1908. De tocht wordt beëindigd in Wognum, de kerk bestaat uit een lager schip met verhoogd koor en flinke toren, met het Mitterreither orgel met zowaar een rugwerk front uit 1787.

Zaterdag 27 juli tocht 328 onder leiding van Christine Kamp.

Vandaag bezoeken we het Gooi, het Zuid-Oostelijk deel van onze provincie te beginnen in Bussum. In de Mariakerk/Koepelkerk worden we verrast met een bijzonder orgel gebouwd door Steinmeyer in 1923 wat sinds 2012 deze kerk siert. We vervolgen de tocht in Hilversum, deze stad bestaat dit jaar 600 jaar, met een bezoek aan de Grote kerk met een orgel van W. Rütter gebouwd in 1854. We sluiten af in de majestueuze St. Vituskerk waar beneden een pracht v/d Brink orgel staat uit 1859.

Zaterdag 3 augustus tocht 329 onder leiding van Henk Verhoef.

De derde tocht brengt ons in de noordkop van de provincie en wel in Valkkoog waar een Adema orgel uit 1871 een mooi geheel maakt met de kerk. Met de torens van Schagen links van ons komen we in Haringhuizen bij de oude Willibrorduskerk. Hier staat een van de eerste Engelse orgels geplaatst in Nederland gebouwd door J. Bishop. Met het L. Ypma orgel in de St. Martinus kerk in ’t Veld wordt de tocht afgesloten.

Zaterdag 10 augustus tocht 330 onder leiding van Aart Bergwerff.

De laatste tocht houden we in het Waterland, gelegen tussen Amsterdam en Purmerend. Watergang met een mooie kleine dorpskerk en een orgel van H. Knipscheer uit 1874 en sinds 1967 in deze kerk staat. Langs het Noord-Hollands kanaal gaan we naar Ilpendam waar in de PKN kerk een orgel staat van N. Willembroek uit 1728 en sinds 1855 in deze kerk. (beide voornoemde orgels komen uit De Rijp) De kers op de orgeltochtentaart vinden we in de Koepel kerk in Purmerend. Het grote Garrels orgel 1742 en Batz kabinet uit 1777 en het “Parochie”orgel gebouwd door C.G.F. Witte in 1864 afkomstig uit de Doopsgezinde kerk aldaar, vormen de muzikale afsluiting van de orgeltochten 2024. (Let op: parkeren in de parkeer garage Eggertcentrum)

Wij zien er naar uit om alle bekende maar bovenal ook onbekende gasten te verwelkomen om u met zoveel mogelijk mooie orgels in Noord-Holland kennis te laten maken.