Korte beschrijving orgeltochten en orgels 2023

Hoorn, maart 2023

Beste vriend/deelnemer van de Orgeltochten Noord-Holland.
Na de succesvolle herstart in 2022 vieren we ons uitgestelde jubileum en mogen we jullie weer verrassen met mooie orgeltochten.
Onder leiding van de zeer professionele organisten uit onze vaste organisten groep hebben we vier interessante orgel tochten voor u georganiseerd, waarbij de laatste tocht (zaterdag 12 augustus a.s) eindigt met een jubileum receptie in Oosthuizen.

Zaterdag 22 juli tocht 323 onder leiding van Aart Bergwerff.

Een tocht langs de Zaan te beginnen in Koog a/d Zaan met een Flentrop/vd Brink orgel met de oorsprong in Haarlem. Daar op volgend naar Zaandam met aan de Oostzijde van de Zaan de St. Bonifatiuskerk. Daar horen we het Mittereither orgel uit 1786. We sluiten af in de Oostzijderkerk met een van de grootste orgels in originele staat van Flaes gebouwd in 1863.

Zaterdag 29 juli tocht 324 onder leiding van Mark Heerink.

Nu de rivier de Amstel waar we beginnen in Nes ad Amstel in de St. Urbanuskerk waar een orgel van Adema de kerk siert. We vervolgen de tocht langs de Amsteldijk en slaan links naar Amstelveen waar we de Paaskerk met het Leeflang orgel met een jong monumentale signatuur bezoeken. Aansluitend zoeken we de Amstel weer op en eindigen in Oude kerk ad Amstel in de St. Urbanuskerk waar het prachtige Vollebrecht orgel uit 1878 staat. En zo hebben we 2 van de 4 St. Urbanus kerken in die omgeving bezocht.

Zaterdag 5 augustus tocht 325 onder leiding van Christine Kamp.

De derde rivier in deze serie, de Vecht, waar we beginnen in het pittoreske dorpje Nigtevecht met het Metzler orgel uit 1966. Via de Amstel, een prachtige landelijk omgeving of linea recta langs het Amsterdam-Rijnkanaal bereiken we Weesp. Daar bezoeken we de van Houten kerk met een Adema orgel uit 1907 en sluiten af in de Grote kerk waar het jubilerende B├Ątz orgel aldaar dit jaar 200 jaar bestaat.

Zaterdag 12 augustus tocht 326 onder leiding van Willem Poot.

We zoeken een droger deel van de Provincie op en wel in de omgeving waar het nu 53 jaar geleden is begonnen. De Grote kerk in Schermerhorn herbergt een pracht orgel gebouwd door Leichel met een verwijzing naar Courtain. door een typisch stukje Noord-Holland bereiken we Beets waar we een kleiner Flaes orgel gaan horen, gerestaureerd maar wel met het herkenbare Flaes klankbeeld. Het jubileum vieren we in de Grote kerk van Oosthuizen met het oudste orgel van Nederland tezamen met de organist van het eerste uur Willem Poot. Het jubileum jaar wordt afgesloten met een informatieve receptie waarbij wij naast de deelnemers van de tochten ook genodigden en vele andere belangstellenden hopen te zien en te spreken.
Wij zien er naar uit om alle bekende maar bovenal ook onbekende gasten te verwelkomen om u met zoveel mogelijk mooie orgels in Noord-Holland kennis te laten maken.